Bøker - Lesing for Barn

De aller fleste har fått med seg at lesing for barn er viktig. Hvorfor dette er viktig er det imidlertid ikke like mange som kjenner til. Hvorfor bør du lese bøker for barn? Hva oppnår du og barnet gjennom høytlesing? I denne artikkelen ser vi på fordeler med å lese bøker for barn. Videre finner du noen tips om det å lese for barnet.

Ordforråd
Vokabularet utvides når du leser for barnet, noe som skyldes at bøker inneholder flere ord enn de som vi bruker i vanlige samtaler med barn. Det er kun gjennom å lese eller å lytte at vi kan lære nye ord. Barn som er for små til å lese selv er dermed avhengige av høytlesing fra voksne. Ta deg tid til å stoppe opp når du kommer til ord som er nye for barna. Forklar hva ordet betyr og sett det i sammenheng med bruk av eksempler.

Fantasi
Lesing av bøker er med på å utvikle barnas fantasi og kreative evner. For å forsterke denne effekten av høytlesing kan du oppmuntre barnet til å dikte videre på en historie du har lest. Videre kan bøker være til hjelp for å lære barn forskjellen på fantasi og virkelighet.

Språkferdigheter
Både det muntlige og etter hvert det skriftlige språket til barna vil bli positivt påvirket av at du leser for dem. For det første vil høytlesing være med på å lære barnet riktig uttale på ordene og dette er det punkt som man gjerne kan benytte litt ekstra tid på. Men, ikke overdriv slik at barnet mister interessen for lesing og bøker. For det andre vil en tidlig introduksjon til skriftspråket gi mer øvelse i å lytte til grammatikk og ordenes rekkefølge. Dette er en kunnskap som du først og fremst kan gi barnet gjennom å lese bøker. Det skyldes at dagligtalen vår i stor grad er upresis i forhold til skriftspråket.

Lytting
Gjennom å lese bøker for barnet er det naturlig at lytteferdighetene utvikles. Barnets evne til å ta til seg opplysninger og ny kunnskap vil dermed styrkes og dette er derfor meget god trening i forhold til skolestart. Husk at den først tiden på skolen betyr at barnet sort sett skal ta til seg kunnskaper som presenteres i muntlig form. Begynn når barna er små og husk at det ikke bare er tradisjonelle bøker som kan leses. Små barnerim egner seg for eksempel godt til å stimulere små barns evne til å lytte, samt til å huske.

Konsentrasjon
I tillegg til bedre lytteferdigheter, vil også evnen til å konsentrere seg øke dersom du leser jevnlig for barnet. Høytlesing lærer barnet og fokusere på en ting over forholdsvis lang tid og dette er også meget god trening i forhold til skolestart. På skolen vil barnet være avhengig av kunne fokusere på hva læreren sier og denne evnen kan altså utvikles gjennom høytlesing av bøker og andre tekster.

Kommunikasjon
Bedre språkferdigheter betyr også bedre forutsetninger for god kommunikasjon. For å utvikle denne evnen kan du gjerne benytte bøker med flere forholdsvis korte tekster. Eventuelt kan du stoppe etter hvert kapittel. La det du har lest synke inn og still så barnet noen spørsmål, gjerne om hendelser og personer/figurer i teksten. På denne måten vi både evnen til kommunikasjon, samt evnen til å huske bli stimulert.

Kunnskap
Lesing av bøker gir også barna økt kunnskap. Litt større barn vil både utvikle språkkunnskaper, samt få kunnskap om aktuelle emner. Det kan for eksempel være bøker om dyr eller naturen. De minste barna vil først og fremst lære seg nye ord og begrep som knyttes til bestemte figurer og bilder.

Om lesing for barna
Fordelene med å lese bøker for barna er mange og ikke minst viktige. De aller fleste er enige i at punktene nevnt ovenfor er viktige for et barns utvikling. Videre er det slik at jevnlig høytlesing kan virke positivt inn på et barns videre lesevaner. Da tenker vi både på lysten og evnen til å lese selv. Legg også merke til at du bør begynne med høytlesing tidlig. Selv om barnet enda ikke kan snakke, betyr ikke det at lesing av bøker er bortkastet. Faktisk er det slik at barn er svært mottakelige for utvikling av språket i denne perioden.

Bøker og kos
Ellers nevner vi at lesing av bøker også har andre viktige fordeler som ikke går på språkutvikling eller andre kunnskaper. Høytlesing er kvalitetstid for mor og/eller far og barnet. Det skaper nærhet, fellesskap og ro i en ellers hektisk hverdag. Det er noe både foreldre og barn har svært godt av. Ellers er lesing i selv underholdning. Spennende, morsomme og interessante bøker gir barnet hyggelige stunder og positive opplevelser sammen med foreldre og andre voksne.


Bokhandel På Nett - Oversikt og omtaler
Bokklubber - Oversikt over bokklubber
Kjøpe Bøker - Nyttig før du kjøper bøker på nett
John Grisham - Om forfatteren og hans bøker
Lee Child - Om forfatteren og hans bøker
Bøker - Generell informasjon



Kilde: buzz.com