Fordeler med Lesing og Bøker

Lesing er bra for deg! Med internett og andre moderne hjelpemidler er lesing av bøker vanligvis ikke det som står øverst på agendaen til unge mennesker. Lesing og bøker er imidlertid fremdeles noe alle burde ta seg tid til og i denne artikkelen ser vi litt på fordeler ved dette. Legg merke til at fordelene med lesing av bøker vil avhenge litt av hva du leser. Det er naturligvis forskjell på å lese en faktabok i forhold til å lese en kriminalroman.

Kunnskap er en av fordelene med lesing. Selv om det avhenger noe av hvilke bøker du leser, er kunnskap definitivt en viktig fordel. Husk at kunnskap kan være så mangt. Det vil ofte være faktakunnskap, men fra bøker kan du også få forståelse for andre kulturer, forståelse for nye ideer, samt bevissthet i forhold til samfunnsproblemer. Ellers er et forbedret ordforråd er stor fordel med lesing av bøker. Videre kan lesing også gi en positiv helsemessig effekt, spesielt for den psykiske helsen. Ellers er det naturligvis først og fremst slik at det faktisk er kjekt å lese bøker. Det kan være informativt, spennende, og lærerikt, men først og fremst er det underholdende. Vi tenker da naturligvis ikke på lekselesing… Her er en liten oversikt over fordeler med lesing og da spesielt med lesing av bøker.

Konsentrasjon
Å lese en bok betyr konsentrasjon over tid. For å få med seg sammenhenger og for i det hele tatt å kunne forstå teksten må man være fokusert på det som leses. Lesing vil med andre ord forbedre evnen til konsentrasjon og fokusering.

Kunnskap
Som nevnt får vi kunnskap fra bøker. Det kan være kunnskap om alt mellom himmel og jord, men som kjent er kunnskap aldri bortkastet. Blant annet gir kunnskap oss muligheten til å delta i diskusjoner og samtaler. Gjennom lesing kan du med andre ord være aktiv i sosiale situasjoner som du eller ikke kunne deltatt i. (Hvem har ikke sett når Joey i Friends har lest et bind av et leksikon og sterkt ønsker å diskutere emner utfra en bestemt bokstav?)

Hjernen
Lesing er trening for hjernen. Som nevnt vil du få et bedre ordforråd ved å lese bøker, men i tillegg vil altså hjernen få trening. Det skyldes blant annet at hjernen stimuleres når du tar imot og vurderer nye opplysninger. De fleste eksperter hevder for eksempel at vi får bedre hukommelse av å lese bøker, noe som for så vidt er naturlig.

Avkobling
Å lese en god bok er en kjent metode for å slappe av. Lesing distraherer oss fra hverdagens stress og mas. I en verden av fantasi og spennende historier kan både små og store problemer glemmes for en liten stund. Bøker kan med andre ord være en hobby som både gir trivsel og avkobling.

Analytisk tenkning
Gjennom å lese vil du kunne forbedre din evne til å tenke analytisk. Nesten uansett hva du leser. Så er det store mengder informasjon som skal behandles av hjernen. Denne prosessen vil gjøre deg flinkere til å analysere informasjon. Noe enkelt forklart vil det si evnen til å vurdere informasjon, for så å fokusere på hva som er viktig og på hva som er budskapet.

Ordforråd
Vi har allerede nevnt at lesing vil gi deg bedre ordforråd. Det gjelder så å si for alle typer tekster og bøker. Du vil både bli introdusert for nye ord, samt for nye meninger fra kjente ord. I forhold til staving og rettskriving er også lesing en fordel.

Skriving
En naturlig følge av flere av fordelene nevnt ovenfor er at du blir flinkere til å uttrykke deg skriftlig. Økt kunnskap, bedre ordforråd, samt økt kreativitet er noen av faktorene som fører til dette.

Positiv opplevelse
Som nevnt skal lesing av bøker først og fremst være en positiv opplevelse. Romaner og lignende bøker vil både gi underholdning og avkobling, mens fag og faktabøker vil gi deg ønsket informasjon. Vi er fullstendig klar over at lekselesing ikke alltid oppfattes positivt, noe det heller ikke alltid gjorde for artikkelforfatteren. Fordelene med lesing og bøker i denne artikkelen er først og fremst ment i forhold til frivillig lesing, da først og fremst av bøker


Til slutt nevner vi at forsking har vist at ivrige lesere får bedre kognitive evner, noe vi har vært innom i flere av punktene ovenfor. Forbedrede evner til å analysere, til å løse problemer, samt til å være kreativ er eksempler på dette. (Kilde: Manali Oak, buzzle.com). ellers er det som du sikkert kjenner til slik at barn, bøker og lesing er en god kombinasjon. Fordelene ved høytlesing for barn, samt at barn selv leser bøker kommer vi tilbake til i en egne artikler. Her kan du lese mer om Bøker og Barn.

Flere atikler om bøker.
Bøker - Om forskjellige typer og sjangere
Bokklubb - Oversikt bokklubber
Bokhandel på nett - kjøp nøker på nett