Robert Ludlum - Bøker

Robert Ludlum omtales ofte som den moderne spenningsromanens far og selv om han døde i 2001 er hans bøker fremdeles populære. Han har gitt ut nærmere 30 thrillerromaner, et antall det ikke er full enighet om fordi flere bøker etter hans død har blitt skrevet ferdig av såkalte ghostwritere. Når det gjelder salgstall er Robert Ludlum sine bøker i skrivende stund solgt i nærmere 300 millioner eksemplarer. Bøker fra Ludlum kan du forøvrig kjøpe her.

Om Robert Ludlum
Robert Ludlum ble født i New York City i 1927 og han vokste opp i New Jersey. Skolegang fikk han ved Cheshire Academy (nå kjent som The Rectory School). Han store ambisjon var å bli quarterback i amerikansk fotball, men i stedet ble det deltakelse i skuespill ved skolen, samt senere ved teateret som skuespiller og produsent. Som for så mange andre skulle 2. verdenskrig utsette fremtidsplanene også for Robert Ludlum, men etter å ha tjenestegjort i Unitet States Marines ved Stillehavet kom han etter krigen i gang med studier ved Wesleyan University. I 1951 var han ferdig med studiene og giftet seg med skuespillerinne Mary Ryducha og sammen skulle de få tre barn. De neste årene arbeidet han ved teateret.

Allerede under 2. verdenskrig skrev Ludlum et 200 siders manuskript om sine opplevelser og inntrykk, men det skulle gå mange år før han ble forfatter på heltid. Hans første av en rekke bøker ble utgitt i 1971 og fra midten av 70-tallet skrev han bøker på heltid. Mye av tiden benyttet han til reiser, hvor han samlet inn bakgrunnsmateriale til sine bøker, noe flere av hans thrillere bærer preg av.

Om forfatteren
Robert Ludlum sin skrivestil ble påvirket av hans fortid ved teateret, noe han selv var svært bevisst på. Han forsøkte alltid å fange lesernes fantasi og interesse allerede fra første side, noe han har klart i sine fleste bøker. Dramatiske og til dels usannsynlige plott var et av hans virkemidler og en verden der militæret spionorganisasjoner, store globale selskaper, samt statlige og internasjonale organisasjoner misbruker sin makt og konspirerer med skumle mål for øyet er en gjenganger i Robert Ludlum sine bøker.

Selv om han ofte benyttet aktuelle hendelser i internasjonal politikk i sine bøker, har mange kritikere hevdet at han var for melodramatisk i sin skrivestil, samt at plottene var for usannsynlige. I det store og hele har aldri Robert Ludlum fått den anerkjennelsen fra kritikere som mange mener han fortjener. Hans suksess er nemlig udiskutabel og det er ikke bare hans mange bøker som har blitt godt mottatt av publikum. Flere av han bøker har blitt filmatisert og blant annet bøkene om Jason Bourne ble store kassasuksesser også i filmversjon.

Bøker fra Robert Ludlum
Vi avslutter med å se litt på noen bøker fra Robert Ludlum. En del likhetstrekk går igjen i mange av hans thrillere. Som nevnt inneholder plottet ofte multinasjonale selskaper eller statlige organisasjoner med skumle hensikter og det er opp til en liten gruppe mennesker å stoppe disse mot alle odds. Ellers kan vi nevne at de aller fleste av Robert Ludlum sine bøker er basert på fakta og grundige forundersøkelser i forhold til teknologi og vitenskapelige elementer.

Covert One Serien
Dette er en serie bøker som er skrevet av andre forfattere, men som er basert på Robert Ludlum sitt upubliserte materiale og som i stor grad er skrevet i hans ånd. Covert One blir etablert som et topphemmelig byrå i USA og dets oppgave er å avdekke og forhindre korrupsjon og konspirasjon på høyeste og farligste nivå over hele verden. I flere bøker følger vi Jon Smith og resten av teamet under deres vanskelige og ikke minst farefulle oppdrag. Dette er bøker som anbefales

Hades-prosjektet (The Hades Factor)
Dette er den første av 7 bøker i Covert One serien og plotter er at tre mennesker plutselig dør av et smertefullt og ukjent virus. Vitenskapsmenn forsøker å finne ut hvor viruset kommer fra og skjønner at livene til millioner av mennesker er i fare.

John Smith som er hovedpersonen i denne serien opplever at hans kone blir drept av viruset og rasende over tapet sverger han hevn over morderen. Sammen med Peter Howell, tidligere M16 agent og Randi Russell fra CIA starter han jakten. Randi Russell er for øvrig også hans avdøde kones søster og hun går igjen i flere bøker i denne serien.

Bancroftstrategien (The Bancroft Strategy)
Dette er av Robert Ludlum sine mange bøker om konspirasjoner og multinasjonale selskaper og dette er definitivt en av de beste. Den legendariske feltagenten Todd Belknapp er kjent som litt av en sporhund og han kan spore opp hvem som helst. Et oppdrag går imidlertid fryktelig galt og han må slutte i tjenesten samtidig som hans eneste venn blir bortført av en militsgruppe.

På samme tid får Andrea Bancroft beskjed om at hun skal få 12 millioner dollar for å lede Bancroft-stiftelsen. Dette er en slags veldedig stiftelse med enorme ressurser både i form makt og penger. Andrea er begeistret for muligheten og for arbeidet til stiftelsen, men etter hvert aner hun ugler i mosen. Stiftelsen sitt motto om alltid å gjøre det som er best for flest mulig mennesker, uansett konsekvenser, viser seg å kunne true hele verden. I sin jakt på sannheten møter hun Todd Belknapp som leter etter sin kidnappede venn. Regjeringen har valgt å ofre vennen som en del av det politiske spillet og derfor har Belknapp tatt saken i egne hender. Både Belknapp og Andrea må nå kjempe mot agenter, mordere, mektige organisasjoner og harde kriminelle som ikke skyr noen midler i kampen om enorm makt. En kamp som fører dem over store deler av verden.

Flere artikler om bøker
Bokhandel På Nett - Oversikt og omtaler av bokhandlere
Bokklubber - Oversikt med bokklubber
John Grisham - Om forfatteren og hans bøker
Harlan Coben - Om forfatteren og hans bøker
Dan Brown - Om forfatteren og hans bøker

 Kilde: ludlumbooks.com