Bøker - Litt om forskjellige betegnelser

Det finnes mange forskjellige typer bøker og både målgruppe, kvalitet, innhold, sjanger, formålet med boken, samt utgivelseform benyttes til å kategorisere bøker. I denne artikkelen får du en kort og enkel forklaring på hva som kjennetegner e-bøker, fagbøker, romaner og faktabøker.

E-bøker
E-bøker er enkelt forklart bøker i elektronisk format. Det kan være vanlig bøker som er overført til et slikt format eller de kan være skrevet som e-bøker og kun eksistere i dette formatet. En e-bok kan være alt i fra romaner og lærebøker til korte bøker med tips om et spesielt emne. Forholdvis korte og meget rimelig e-bøker av typen Lær deg å tjene penger med en blogg, eller lær deg laksefiske fra proffene er eksempler på slike e-bøker. E-bøker kan du blant annet lese på en datamaskin, smartphone, en del mpbiltelefoner, eller på et lesebrett som Ipad.

Faktabøker
En faktabok består av informasjon om et eller flere emner. Det skal i utgangspunktet være objektiv informasjon som kan bevises gjennom kildehenvisninger eller på andre måter. For deg som leser er faktabøker først og fremst en kilde til informasjon og i dag har internett tatt over for mange av de tradisjonelle faktabøkene. Det er mer praktisk å søke på nettet enn å besøke et bibliotek. Tradisjonell faktabøker spiller imidlertid fremdeles en viktig roller og dersom du ønsker mye informasjon om et bestemt emne vil ofte en faktabok gi deg mye mer info enn det du kan finne på nett.
Legg merke til at opplysningene i en faktabok vanligvis er meget godt kvalitetssikret, mens mange nettsider (som denne) tilbyr opplysninger som ikke er like godt kvalitetssikret. Videre kan denne typen bøker kan i teorien omhandle hva som helt. En faktabok om torsk, en faktabok om et land, eller en faktabok om Olympiske leker er noen eksempler. Ellers nevner vi at fag og lærebøker også er faktabøker.

Lærebøker
En fag eller lærebok er som nevnt også en faktabok, men den er også noe mer. Slike bøker er skrevet for å utvikle leserens innsikt og forståelse av et eller flere bestemte emner. Med andre ord er slike bøker skrevet for at leserne skal kunne lære noe. Det vil blant annet si at pedagogikk er en viktig del av slike bøker og der er viktig at forfatteren tilpasser skrivemåte og oppbygning av innhold i forhold til målgruppen. En lærebok skrevet for barneskolen skal naturligvis være annerledes enn en lærebok skrevet for høyere utdanning. Det gjelder altså ikke bare for innholdet, men også i forhold til pedagogikk.

Legg merke til at slike bøker ikke behøver å være skrevet med tanke på undersvining i skolesystemet. En fagbok om elektronikk kan være beregnet for vennlige mennesker som ønsker å lære om dette emnet. Det samme gjelder for andre typer fagbøker. Denne typen bøker kan være skrevet for å lære bort nær sagt hva som helst. Og de kan være skrevet for bruk i skolesystemet, til bruk i forbindelse med kurs, til bruk ved selvlæring, med mer. 

Romaner
Når vi snakker om bøker er det ofte romaner vi tenker på. I følge Bokmålsordboka er en roman en lengre prosafortelling. Ellers er det få om absolutte krav til en roman, men enkelte elementer er mer vanlig enn andre. Det er for eksempel vanlig at en roman inkluderer forholdvis mange personer i selve fortellingen og selv om en roman er en oppdiktet fortelling, er det vanlig å formidle denne på en mest mulig realistisk måte. For å gi oss lesere er det vanlig å dele romaner inn i sjangere, en oppdeling som foretas på bakgrunn av innholdet. Kjærlighetsromaner, kriminalromaner og historiske romaner er eksempler på en slik inndeling.

Mer om bøker
Det finnes også mange andre begrep som benyttes til å kategoriserer bøker, skrifte og fortellinger. En novelle er for eksempel en kort og konsis fortelling om en oppdiktet historie. Vanligvis om få personer. Noveller finner du ofte i ukeblad, eller i bøker som samler flere noveller. En fortelling kan på mange måter sammenlignes med en novelle, men det er vanlig at du må lese mer mellom linjene i en novelle. Den setter med andre ord større krav til leseren. Fortellinger med relaterte emner samles gjerne også i bøker før de gis ut. Selvbiografier, eventyr, barnebøker, biografier, diktsamlinger er andre begrep som ofte benyttes på bestemte typer bøker. Dette er forholdvis selvforklarende begrep som vi ikke kommenterer nærmere.

Flere artikler om bøker og lesing
Bokhandel På Nett - Oversikt og omtaler
Bokklubber - Oversikt over bokklubber
Kjøpe Bøker - Nyttig før du kjøper bøker på nett
John Grisham - Om forfatteren og hans bøker
Lee Child - Om forfatteren og hans bøker