Alistair MacLean - Bøker og Forfatteren

Da Alistair MacLean døde i 1987 hadde han rukket å bli en av tidenes aller største thriller forfattere og hans bøker er da også blant verdens mest populære. Mest kjent er nok bøker som Ørneredet og Kanonene på Navarone. Både som bøker og senere som film ble disse store suksesser.

Alistair MacLean ble født i Skottland i 1922. Han ble født i Glasgow, men mesteparten av barndommen tilbrakte han i Daviot, litt sør for Inverness. Som Brite ble naturlig nok hans liv sterkt påvirket av 2. Verdenskrig, noe som direkte skulle påvirke flere av hans bøker. Som en del av Royal Navy kjempet han en rekke forskjellige steder og han overlevde flere farlige oppdrag. Kampsituasjoner i Atlanterhavet, farlige oppdrag med konvoieskorter, Operasjoner mot Tirpitz og mål utenfor Norskekysten, samt en periode i Middelhavet er eksempler på oppdrag Alistair MacLean opplevde under 2. Verdenskrig.

I 1946 forlot MacLean Royal Navy og påbegynte studier ved University of Glasgow. Etter avsluttede studier i engelsk ble han i 1953 uteksaminert og fikk seg jobb som lærer. Da hadde han allerede forsøkt å skrive noveller for å skaffe seg ekstra inntekter i studietiden. I 1954 vant han så en novelle konkurranse i regi av avisen Glasgow Herald, noe som åpnet dørene for en karriere som forfatter. Av forlaget Collins ble han som følge av seieren bedt om å skrive en roman, noe han gjorde med suksess. HMS Ulysses ble utgitt i 1955 og denne romanen som delvis var basert på egne kunnskaper og erfaringer fra krigen oppnådde både popularitet og annerkjennelse.

Det var imidlertid først med sin andre bok Kanonene på Navarone (The Guns of Navarone) Alistair MacLean oppnådde stor og internasjonal berømmelse. Som de fleste kjenner til ble denne romanen også filmatisert og fremdeles er den sammen med Ørneredet en gjenganger også på norske TV-kanaler. De neste årene fortsatte MacLean å skrive bøker i form av thrillere. I denne perioden produserte han om lag en bok per år og de fleste kritikere er enige om at han hadde sin beste periode som forfatter frem til 1970.

I denne perioden skrev han flere bøker som selger godt den dag i dag og flere av disse romanene kommer i stadig nye opplag også i Norge. Ørneredet (Where Eagles Dare) fra 1967, Styrke 10 fra Navarone (Force 10 From Navarone) fra 1968, Siste båt fra Singapore (South by Java Head) fra 1957, samt SOS Nordpolen (Ice Station Zebra) fra 1963 er blant Alistair MacLean sine mange kjent thrillere. Sistnevnte ble også filmatisert, dog uten den store suksessen.

Etter hver som han ble eldre ble MacLean sine bøker ikke like godt mottatt. En del av årsaken til dette antas å være hans store problemer med alkohol. Problemer som bidro til hans død i 1987. Ved sin død etterlot han seg flere manuskript som i ettertid har blitt ferdiggjort av andre forfattere. Mest kjent i den sammenheng er Alastair MacNeill. Selv om kvaliteten på Alistair MacLeans forfatterskap dalte noe, er også flere av hans siste bøker vel verd å lese. Toget til Fort Humboldt (Breakheart Pass) fra 1975, Partisaner (Partisans) fra 1982, samt San Andreas fra 1984 er for eksempel absolutt bøker som anbefales. Vi avslutter med å se litt nærmere på et par av Alistair MacLeans bøker.

Ørneredet (Where Eagles Dare)
Ørneredet er en av Alistair MacLean sine beste bøker og både bøk og film ble store suksesser. Filmen med blant annet Richard Burton og Clint Eastwood er fremdeles en gjenganger på norske tv-kanaler. Gestapos hovedkvarter ligger utilgjengelig til i Alpene og eneste mulige adgang er gjennom en bevoktet gondolbane. Her holdes en britisk fange med livsviktig kunnskap om de alliertes invasjonsplaner. Et team av britiske kommandosoldater hopper ut over de østerrikske alper, med oppdrag å redde fangen for enhver pris. Men, oppdraget er mer komplisert enn som så og en etter en begynner medlemmene av gruppen å dø. Dette er en sjeldent bra thriller som definitivt anbefales.

SOS Nordpolen (Ice Station Zebra)
SOS Nordpolen ble utgitt i den perioden hvor Alistair MacLean ga ut sine beste bøker. Den er ikke like kjent som Ørneredet, men det skyldes at filmversjonen ikke slo like godt an. Selve romanen er imidlertid minst like god og personlig er dette min favoritt blant mange gode bøker fra MacLean.

En værovervåkningsstasjon i Arktis utsettes for en katastrofal brann og 12 mann blir etterlatt til seg selv etter at kameratene omkommer. En eller flere av de 12 skadde mennene står bak den eksplosjonsartede brannen, men hvem og hvorfor? Værforhold og is gjør at alle forsøk på en redningsaksjon har vært forgjeves og i et tøft klima sliter de 12 med å overleve i de brannskadde bygningene. Et siste forsøk gjøres da den atomdrevne ubåten Dolphin med kaptein Commander Swanson setter kursen under polisen. Om bord er den mystiske legen Neil Carpenter som skal delta i redningsaksjonen. Dødelige overraskelser, umenneskelige værforhold, samt en ukjent fiende venter ham og resten av mannskapet i denne særdeles velskrevne thrilleren.

Flere artikler om bøker
Bokhandel På Nett - Oversikt og omtaler
Bokklubber - Oversikt over bokklubber
Kjøpe Bøker på nett - Nyttig før du kjøper bøker
John Grisham - Om forfatteren og hans bøker
Lee Child - Om forfatteren og hans bøker


Kilder: alistairmaclean.com,  no.wikipedia.org/wiki/Alistair_MacLean