John Grisham

John Grisham er en særdeles populær forfatter og hans bøker er oversatt til om lag 40 språk. Imponerende 275 millioner eksemplarer av hans bøker er foreløpig trykket opp og flere av hans juridiske thrillere har blitt filmatisert.
Historien
Den 8. Februar i 1955 ble Johan Grisham født i Jonesboro, Arkansas. Den store barndomsdrømmen var å bli profesjonell baseballspiller, en lidenskap han fremdeles holder ved like. Talentet strakk imidlertid ikke til og det ble i stedet hovedfag i regnskap ved Mississippi State University, etterfulgt av jusstudier ved University of Mississippi. I nesten ti år praktiserte han så juss før karrien som forfatter så smått begynte.
John Grisham hadde ingen enkel start som forfatter og til å begynne med var det å skrive bøker kun en hobby. Det ble mange lange dager da han skrev sin første roman A Time to Kill. Et rystende vitnemål fra en 12 år gammel jente som var blitt voldtektsoffer inspirerte Grisham til å skrive denne romanen, ofte på tidlige morgenstunder før arbeidsdagen begynte. Etter flere avvisninger ble boka, i juni 1988, gitt ut i et beskjedent opplag på 5000 eksemplarer.

Dette tok imidlertid ikke motet fra Grisham og hans ønske om å bli forfatter. Gjennombruddet fikk han med sin andre roman, en historie om en ung og lovende advokat som blir lokket til et tilsynelatende perfekt advokatfirma. Filmen The Firm har godt sin seiersgang verden over og boka ble den bestselgende romanen i 1991. Siden den gang har John Grisham forfattet en rekke populære bøker og mange av hans romaner er filmatisert. Bøker som The Pelican Brief The Rainmaker og The Client er velkjente for de fleste. Hans debutroman ble for øvrig gjenutgitt, denne gang som en bestselger.

I dag
I skrivende stund bor Grisham og hans kone vekselvis i sine to hjem. Sammen med deres to barn pendler de mellom hjemmet i Mississippi og hjemmet i Virginia. Ellers kan det nevnes at John Grishams liv ikke bare dreier seg om bøker. Den populære forfatteren bruker både tid og penger på veldedig arbeid og han bidro blant annet med store beløp etter katastrofen som orkanen Katarina medførte. Grisham er også aktiv i menigheten sin. Som nevnt har han ikke sluppet taket i sin lidenskap for baseball. På eiendommen sin har han fått laget ikke mindre en seks baner hvor 26 "little leauge lag" har tilholdssted. Vi nevner til slutt at John Grisham i 1996 tok en flere måneder lang pause fra karrieren som forfatter. Det gjorde han for å representere familien til omkommet jernbanearbeider. En oppgave han la ned mye tid og arbeid i og som endte med et stort erstatningsbeløp til familien han representerte.

John Grisham har skrevet en rekke bøker og mange av hans romaner har blitt bestselgere. Med noen få hederlige unntak er det juridiske thrillere som har gitt Grisham suksess. Som nevnt har flere av hans romaner også blitt filmatisert og resultatet har blitt flere storfilmer med noen av verdens mest anerkjente skuespillere. Her er et lite utdrag av bøker som John Grisham har forfattet. Her kan du kjøper bøker fra John Grisham.

Klienten (The Client)
Klienten ble første gang utgitt i 1994 og den er en av Grishams mestselgende bøker, noe som har ført til at den stadig kommer i nye opplag. Utgaven jeg nå har for hånden ble trykket i 2007.

I utkanten av Memphis får to gutter se en skinnende Lincoln med en suicidal advokat. Elleve år gamle Mark Sway og hans yngre bror har stukket seg vekk for å dele en forbudt sigarett og samtidig kommer de over en eksplosiv hemmelighet. Fanget mellom det juridiske systemet og hardbarkede kriminelle som vil ty til alle midler for å skjule sine spor, setter gutten sin lit til advokaten Reggie Love. Hun vil gjøre alt for å beskytte sin unge klient, selv om det kan koste livet til begge to.

Testamentet (The Testament)
Testamentet ble første gang utgitt i 1999 og et år senere kom den norske utgaven. Også dette er en av John Grisham sine populære juridiske thrillere, men denne gang har han tatt skrittet inn i Brasils jungel.

Troy Phelan er eksentrisk, begrenset til rullestolen og han leter etter en måte å dø på. Som en av de rikeste menn i USA vil han etterlate seg en milliardformue og arvingene flokker seg rundt ham mens de venter på at han skal dø. Overraskelsen er stor når hele formuen overlates til en illegitim datter som antas å leve som misjonær i den Brasilianske jungelen. Advokaten Nate O'Riley får i oppgave og oppspore datteren og han begynner en farefull ferd inn i jungelen. Samtidig gjør familien det de kan for å få underkjent testamentet.

En Uskyldig Mann (The Innocent Man)
En uskyldig mann ble utgitt i 2006 og den første norske utgaven kom i 2007. Av John Grisham sine bøker er nok dette den mest gripende, noe om skyldes at dette er en roman som fremstiller en sann kriminalhistorie, en historie som både er skremmende og opprørende. Dette er nemlig historien om Ron Williamson, baseballstjernen som i 1987 ble arrestert for overlag drap. Alle fysiske bevis manglet, men en jury som mislikte Williamson dømte ham likevel til døden. Dersom du tror alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist og dersom du tror rettssystemet i den vestlige verden er rettferdig, da vil du både blir overrasket, forferdet og forbannet. En rystende historie som absolutt anbefales.Kilde: jgrisham.com

Kjøpe Bøker På Nett - Bokhandel På Nett - Bøker - Bokklubber