Jan Guillou - Bøker og Forfatteren

Jan Guillou er en velkjent svensk forfatter som også har satt spor etter seg som journalist og samfunnsdebattant. Mest kjent er Jan Guillou for sine bøker om Carl Hamilton som har solgt i mange millioner eksemplarer, samt for sine bøker om korsfareren Arn Magnusson. Bøker fra begge disse seriene har blitt filmatisert og blant annet vist i Norge.

Om Jan Guillou
Jan Guillou ble født 17 Januar 1944 i Södertälje. Hans fulle navn er visstnok Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou, noe som må kunne tilskrives hans franske far og norske mor. Fra barndommen kan det kort nevnes at familien var velstående gjennom morens side og at Jan Guillou etter hvert fikk store problemer og ble utvist fra skolen. Det skyldes først og fremst at han hadde en lederrolle i flere gjenger som drev med utpressing, vold og andre kriminelle handlinger. Det hele endte med at han ble bortvist fra skolene i Stockholm og måtte begynne på internatskole.

Etter endt skolegang brukte Guillou to år på jusstudier før han ved en tilfeldighet fikk tilbud om en stilling som journalist i avisa FiB/Aktuellt. De neste fem årene arbeidet han så som journalist ved flere aviser, men han fikk konstant sparken grunnet sine politiske meninger og ytringer. Det skulle imidlertid ikke gå lenge til Jan Guillou skulle bli kjent, om enn ikke for sine bøker i første omgang.

Sammen med Peter Bratt startet han nå arbeidet med det som skulle bli den største svenske journalistiske avsløring noensinne. Gjennom sine stillinger som journalister i tidsskriftet Bild/Kulturfront avslørte de den såkalte IB-affæren. Den gikk enkelt forklart ut på avsløringen av at nøytrale Sverige hadde en fullt fungerende spionorganisasjon som også spionerte på sine egne, først og fremst på den politiske venstresiden. For sin rolle i denne avsløringen satt Jan Guillou for øvrig i fengsel i fengsel i ti måneder.

Før vi kommer inn på forfatterskapet og Guillous mange bøker kan vi nevne at han har vært programleder på Sveriges Television (SVT) og at han på slutten av 90-tallet stiftet Piratförlaget, et bokforlag som nå har fått sitt norske søsterforlag i Piratforlaget. Ellers er det verdt å notere seg at Jan Guillou er en ivrig samfunnsdebattant og at han skriver artikler for avisen Aftonbladet. Vi nevner også at svensk media i 2009 avslørte at Guillou på 60-tallet hadde vært betalt agent oss KBG. Jan Guillou har bekreftet kontakt med KGB, men avvist alle antydninger om spionasje.

Forfatteren Jan Guillou
Sin første bok fikk Guillou utgitt i 1971 under tittelen Om kriget kommer. Denne boka handler om seksdagerskrigen i Israel og har aldri blitt utgitt på norsk. Den neste i en lang rekke bøker er Den store avsløringen som kom ut i 1974. Hovedperson i denne boka er Erik Ponti, best kjent fra serien om Carl Hamilton. Og, det var med dennes serien Jan Guillou skulle få sitt store gjennombrudd. Den første av i utgangspunktet 10 bøker om Hamilton kom ut i 1986 under tittelen Coq Rouge. Nesten 10 år og 10 bøker senere avsluttet forfatteren så denne serien som utviklet seg til å bli en suksess uten sidestykke i svensk sammenheng.

Men, Jan Guillou var ikke helt ferdig med Carl Hamilton og i 1997 kom den svært korte boka Hamlon ut. Det er en noe spesiell sak som aldri nådde det store publikum. Så i 2006 kom boka Madame Terror ut. Her blir Hamilton oppsporte av sin gamle venn, den kvinnelige palestinske Brigadegeneralen Mouna Husseini som planlegger verdenshistoriens største terrorangrep. I 2008 kom så den foreløpig siste av nå 13 bøker om Carl Hamilton ut med tittelen, Men ikke hvis det gjelder din datter. Etter hele 13 år i eksil vender Viseadmiral Hamilton her tilbake til Sverige for å få omgjort livstidsdommen han har hengende over seg.

Ved siden av serien om Carl Hamilton er det som nevnt bøkene om Arn Magnusson som har gitt Jan Guillou størst suksess. Den første av 3 (5) bøker i denne serien er Veien til Jerusalem som kom ut i 1998. Videre følger Tempelridderen i 1999 og Riket ved veiens ende i 2000. I denne triologien er korsfarertiden, politisk spill, kjærlighet og ikke minst korsfareren Arn, viktige ingredienser. Den fjerde boka, Arven etter Arn er en frittstående fortsettelse på trilogien om Arn Magnusson og hans etterkommere, mens den femte boka, I Arns fotspor må kunne betegnes som en faktabok om Arn hvor en rekke forfattere har bidratt. Jan Guillou har også skrevet en rekke frittstående bøker, dog uten den samme suksessen som seriene om Arn og Hamilton

Bøker fra Jan Guillou kan du kjøpe fra AdLibris, Tanum eller Bokkilden


Flere artikler om Bøker
Bokhandel på nett - Oversikt og omtaler
Bokklubb - Oversikt og omtaler av bokklubber
Bøker - Oversikt artikler om bøker
Dan Brown - Om forfatteren og hans bøker
Lee Child - Om forfatteren og hans bøker
Harlan Coben - Om forfatteren og hans bøker


Kilder piratforlaget.no - hem.passagen.se - no.wikipedia.org