Lee Child - Bøker om Jack Reacher

Lee Child er en populær engelsk forfatter som er kjent for sine bøker om Jack Reacher, tidligere militærpoliti som vandrer på kryss og tvers av USA. Boken One shot (Et skudd) blir nå filmatisert med Tom Cruise i rollen som Jack Reacher. Lee Child har mottatt en rekke utmerkelser for sine bøker om Reacher og i 2009 ble han valgt til president i Mystery Writers of America. Han har blant annet mottatt utmerkelser for følgende bøker; The Killing Floor (Syndebukk), Die Trying (Fellen), samt, The Enemy (Fienden). Bøker på norsk og engelsk fra Lee Child kan du kjøpe her.

Lee Child (pseudonym) ble født i 1954 i Coventry, England. Da han var fire år flyttet han sammen med sine foreldre og tre brødre til Birmingham og det var her han fikk mye av sin skolegang. I 1974 gikk turen videre til Sheffield og jusstudier, et yrke han ikke har praktisert. Fremdeles var det lenge til forfatterspiren for alvor våknet i Lee Child og det skulle gå to tiår før han begynte å skrive bøker.

Etter endt utdanning og deltidsjobb ved et teater fikk han seg jobb i Granada Television i Manchester. Der arbeidet han frem til 1995 da han mistet jobben på grunn av omorganisering. De siste to årene var han tillitsvalgt for fagforeningen. Etter 18 år som "presentation director", bestemte han seg så for å skrive bøker og i 1997 ble hans første roman publisert. Killing Floor (Syndebukk) vant Anthony Award for Best First Novel.

I 1998 flyttet Lee Child til USA og sammen med sin Amerikanske kone pendler han i dag mellom sin leilighet i Manhattan og sitt landsted i Frankrike. Hans interesser er lesing, musikk og idrett. Han ser gjerne kampene til Aston Villa eller New York Yankees når anledningen byr seg. Det skal nevnes at hans interesse for idrett begrenser seg til å være tilskuer, da trening er noe han misliker sterkt.

Vi avslutter denne artikkelen om Lee Child med å se nærmere på hans bøker og på hovedpersonen Jack Reacher. I skrivende stund har Lee Child gitt ut 16 bøker om Reacher, men enda er ikke alle utgitt på Norsk. Artikkelforfatteren har selv lest alle romanene som er utgitt på Norsk og disse anbefales på det varmeste.

Om Jack Reacher
Jack Reacher er som nevnt hovedpersonen i alle Lee Child sine bøker. Reacher er en stor og sterk mann med bakgrunn fra militærpolitiet. Da han var 18 år gammel forlot han hjemmet og startet sin militære karriere. Etter en rekke utmerkelser forlot han så i 1997 militærpolitiet som major. Forsvaret kuttet og omorganiserte på den tiden, noe Jack Reacher ikke trivdes med.

I Lee Child sine bøker følger vi hans eventyr på kryss og tvers av Amerika. Reacher har verken hjem eller offisielle papirer og han har ikke betalt skatt siden han forlot hæren. Dette er hans eget ønske. Han vandrer som nevnt rundt i landet og tar småjobber når han behøver penger. På disse vandringene kommer han opp i mange spennende situasjoner og det er mange som behøver hans hjelp. Jack Reacher får dermed bruk for sin erfaring og sine kontakter fra tiden i militærpolitiet.

Syndebukk (Killing Floor)
Dette er Lee Child sin første roman i serien om Jack Reacher som en morgen hopper av bussen i en søvnig småby. Her er han den eneste fremmede og han blir derfor arrestert, mistenkt for det første mordet som har funnet sted på tretti år. Reacher må bruke all sin erfaring fra militærpolitiet i forsøket på å renvaske seg og avsløre en skitten sammensvergelse. Som de fleste bøker Lee Child har skrevet har denne thrilleren gått svært gode anmeldelser.

Et Skudd (One Shot)
Dette er den niende thrilleren av Lee Child sine (foreløpig) 16 bøker om den ensomme ulven, vandreren Jack Reacher som ligger og nyter livet på stranden i Miami. Sammen med en Norsk blondine nyter han en pause fra bråk og trøbbel, men problemene har en tendens til å oppsøke ham. I en liten by i Indiana skyter en snikskytter inn i en folkemengde og dreper fem tilfeldige mennesker. James Barr blir arrestert for ugjerningen og politiet har en vanntett sak. Det eneste Den mistenkte vil si til sin advokat er «få tak i Jack Reacher». Når Reacher endelig når frem til byen har Barr blitt mishandlet så hardt at han har glemt alt fra den aktuelle dagen. Det hindrer imidlertid ikke Reacher fra å sette i gang sin egen etterforskning. Av mange gode bøker fra Lee Child er nok dette en av de aller beste og som nevnt spilles det i skrivende stund i film med denne thrilleren som manus.

Fellen (Die Trying)
Dette en den andre romanen i serien om Jack Reacher og det er en av tre bøker som Lee Child har mottatt utmerkelser for. I en stille forstad til Chicago blir en tannlege kidnappet fra sitt kontor. På et fortau i sentrum møter Jack Reacher en attraktiv ung kvinne. Kvinnen bruker krykke og halter, noe som naturligvis medfører at Reacher tilbyr sin hjelp. Plutselig peker to håndvåpen på dem og de blir lenket sammen og kastet inn i en varevogn. Kidnapperne sier ingenting og hans ledsager hevder å være Holly Johnson, FBI agent. Hun er hard nok og tøff nok, men han vet det må være mer ved henne enn det. Sammen må de nå kjempe mot vold og tilsynelatende håpløse odds, med sine egne og hundrevis av andres liv på spill.


Bokhandel På Nett - Oversikt og omtaler
Bokklubber - Oversikt over bokklubber
Kjøpe Bøker - Nyttig før du kjøper bøker på nett
John Grisham - Om forfatteren og hans bøker
Jan Guillou - Om bøker og forfatter
Dan Brown - Om forfatteren og hans bøker

Kilder: leechild.com - en.wikipedia.org/wiki/Lee_Child